Waarom u een helm als onderdeel van uw watersportuitrusting zou moeten hebben

Waarom is een helm belangrijk? Omdat hoofdletsel niet licht moet worden opgevat. Ze kunnen in allerlei situaties plotseling en onverwacht optreden, door ongelukken tijdens het fietsen, als gevolg van een motorongeluk of gewoon door vallen.

Kinderen vallen bijzonder vaak van hoge plaatsen, ouderen vallen zelfs in de veiligheid van hun eigen huis. Evenzo, hoewel misschien niet zo voor de hand liggend, kunnen gemakkelijk verwondingen optreden wanneer u met een peddel op het water bent in een boot.

Zoals we allemaal weten, is het hoofd bijzonder belangrijk omdat het de hersenen bevat, het controlecentrum voor het hele lichaam. Het zijn de hersenen die ons maken tot wie en wat we zijn. De meer ernstige soorten letsel aan het hoofd kunnen leiden tot:

1. Hersenschudding – tijdelijke bewusteloosheid, verlamming of hevig schudden als gevolg van schokken;
2. Hersencontusie (inwendige blauwe Scheepsshop.nl plekken en zwelling);
3. Een schedelbreuk; of
4. Een hemotana, bloeding in de hersenen.

Een helm gaat een lange weg om het hoofd te beschermen tegen dit soort verwondingen.

Het is nu wettelijk toegestaan dat een fietser een helm draagt, simpelweg om het risico op hoofdletsel te verkleinen. “Maar waarom zou ik een helm dragen – ik ga alleen het water op?” je mag vragen. Een redelijke vraag, maar wat ongezien onder water ligt, is belangrijk.

Een plotselinge bui of een andere onvoorziene gebeurtenis kan ertoe leiden dat uw boot kapseist, u in het water gooit of met uw hoofd tegen een rots onder water stoot, wat ernstig letsel kan veroorzaken.

Het is goed om te onthouden dat de noodzaak van een helm dramatisch toeneemt boven wildwaterniveau 3. Hier is de kans groter dat u uit een kleine boot valt.

Paddle-sporthelmen hebben, om succesvol te zijn, een paar gebieden waar naar gekeken moet worden. Zal het voorhoofd te allen tijde bedekt zijn? Is er een gezichtsbescherming? Zit de helm comfortabel? Is het waarschijnlijk dat hij zich met water vult en uw oren beschadigt?

Sommige helmen hebben een hoofdvergrendelingssysteem in de nek dat zich aanpast aan de hoofdomtrek van de drager om een goede pasvorm te vormen. Gehoorbeschermingspanelen zijn vaak ingebouwd en soms ook uitneembaar. Deze helpen voorkomen dat de trommelvliezen bij hoge snelheden knappen. Ventilatieopeningen in de helm zorgen ervoor dat het water naar buiten kan stromen.