Какво е варовик?

Варовикът е седиментна скала, съставена обикновено от калцит, минерал на калциев карбонат с химичен състав CaCO3. Това обикновено е бюрокрация в чисти, спокойни, топли, плитки морски води.
Варовикът е предимно органична седиментна скала, образуваща се от натрупването на черупки, корали, водорасли, фекалии и различни естествени частици. Той също така може да се оформи чрез химически седиментни процеси, заедно с утаяването на калциев карбонат от езерната или океанската вода.

Употреби на варовик
околностите, образуващи варовик от коралов риф
Околна среда, образуваща варовик: Подводна гледка към устройство от коралов риф от островите Керама в рамките на Източнокитайско море югозападно от Окинава. Тук цялото морско дъно е покрито с обширни видове корали, които произвеждат скелети от калциев карбонат. Снимка от геоложката служба на Съединените щати чрез Кърт Сторлаци.

Повечето варовици се оформят в спокойни, чисти, топли, плитки морски води. Този вид среда е, в която организмите, способни да образуват обвивки и скелети от калциев карбонат, могат да процъфтяват и без затруднения да извличат желаните елементи от океанската вода.
Когато тези животни умрат, техните черупки и скелетни частици се събират като утайка, която вероятно е литифицирана във варовик. Техните отпадъчни стоки допълнително допринасят за масата на утайката.
Варовиците, направени от този вид седимент, са органични седиментни скали. Тяхното органично начало често, но вече не винаги, се открива вътре в скалата чрез наличието на вкаменелости.

Понякога доказателството за органично начало се унищожава чрез движение на течения, организми, разтваряне или прекристализация.
Бахамската платформа, околност, образуваща варовик
Платформата на Бахамските острови: сателитна телевизия на НАСА за компютър, снимка на платформата на Бахамските острови, в която днес се случва оживено образуване на варовик. Преобладаващата платформа е обширна над сто мили и там са се натрупали превъзходна дебелина на утайки от калциев карбонат. На тази снимка тъмносините области са дълбоки океански води. Плитката Бахамска платформа изглежда като меко синя.