Η ανατίναξη μέσων είναι αποδεκτή ως μέσο α

φαίρεσης επικαλύψεων από τις περισσότερες επιφάνειες. Στην οικιακή αποκατάσταση κορμών, λειτουργεί καλά στην αφαίρεση παλιών λεκέδων και φινιρισμάτων για την προετοιμασία του ξύλου για ένα νέο σφραγιστικό. Όπως κάθε εργαλείο, έχει τη θέση του, αλλά μερικές φορές χρησιμοποιείται υπερβολικά.

Η ανατίναξη μέσων ή η λειαντική αμμοβολή είναι η διαδικασία χρήσης πεπιεσμένου αέρα για την προώθηση λειαντικών σωματιδίων από μια μηχανή εκτόξευσης ή ανατινάξεις, μέσω  ενός εύκαμπτου σωλήνα και σε μια επιφάνεια με υψηλό ρυθμό ταχύτητας, με τρόπο που να αφαιρεί την υπάρχουσα επίστρωση και να είναι αποτελεσματική θεραπεία καθαρισμού. Το Media Blasting για προετοιμασία επιφανειών αφαιρεί τις ανεπιθύμητες επικαλύψεις και αφήνει μια καθαρή επιφάνεια έτοιμη για επαναβαφή ή άλλους τύπους φινιρίσματος.

Χρησιμοποιείται στην ανακαίνιση του σπιτιού, πολλοί ανακαινιση σπιτιου  εργολάβοι το χρησιμοποιούν για την αφαίρεση οποιουδήποτε τύπου επίστρωσης, λαδιού ή λατέξ ή απλώς για καθαρισμό για την αφαίρεση γκριζαρισμένου ξύλου, βρωμιάς και μούχλας. Λόγω της φύσης της διαδικασίας, είναι πιο ακριβή από τη βασική χημική ταινία και απαιτεί κάποιο εξειδικευμένο εξοπλισμό. Πρέπει να χρησιμοποιείται αεροσυμπιεστής βιομηχανικού τύπου ικανός να παράγει τουλάχιστον 185 κυβικά πόδια ανά λεπτό όγκου αέρα. Μερικοί εργολάβοι έχουν δικό τους, αλλά οι περισσότεροι νοικιάζουν ένα ανάλογα με τις ανάγκες. Χρησιμοποιείται επίσης ένα ειδικό “δοχείο ανατίναξης” που έχει σχεδιαστεί για τη διανομή θρυμματισμένου γυαλιού, μαγειρικής σόδας και αλεσμένων μέσων καλαμποκιού. Είναι παρόμοιο με αμμοβολή, αλλά τροποποιημένο για να χειρίζεται διαφορετικά μέσα. Μαζί με αυτόν τον ειδικό εξοπλισμό, χρειάζονται αρκετές χιλιάδες λίβρες από το ίδιο το μέσο. Τρεις έως τέσσερις χιλιάδες λίρες δεν είναι ασυνήθιστο.

Η χρήση του Media Blasting για την αποκατάσταση οικιακών κορμών κάνει εξαιρετική δουλειά στην αφαίρεση ό,τι υπάρχει στους κορμούς, ωστόσο είναι πραγματικά πιο κατάλληλο για τους πιο δύσκολους λεκέδες και χρώματα με βάση το νερό και λατέξ. Η χημική απογύμνωση από την άλλη πλευρά είναι η καταλληλότερη για λεκέδες με βάση το λάδι που είναι το 75% αυτού που χρησιμοποιείται σε ξύλινα σπίτια σε αυτήν την περιοχή.

Το Media Blasting έχει τα πλεονεκτήματά του. Το μεγαλύτερο είναι ότι είναι μια στεγνή διαδικασία. Όταν αφαιρεθεί το φινίρισμα ή η επίστρωση, ο λεκές μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως. Δεν υπάρχει καμία αναμονή για να στεγνώσουν τα κούτσουρα, όπως με την χημική απογύμνωση, και δεν υπάρχει νερό για να αντιμετωπίσετε μέσα στο σπίτι από διαρροές. Επίσης, τα χρησιμοποιημένα μέσα μπορούν να συγκεντρωθούν, να κοσκινιστούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Μόλις ξοδευτεί, μπορεί να συσκευαστεί και να απορριφθεί ή, επειδή είναι βιοαποικοδομήσιμο, μπορεί να απλωθεί και να χρησιμοποιηθεί ως βελτιωτικό εδάφους.

Η πραγματική ανατίναξη είναι μια αρκετά γρήγορη διαδικασία από τη στιγμή που όλα έχουν στηθεί και έχουν τοποθετηθεί τα σκηνικά και τα ικριώματα. Συνήθως δύο άτομα μπορούν να χειριστούν τη δουλειά. ένας χειρίζεται το ακροφύσιο και ένας γεμίζει τη χοάνη, ρυθμίζει τα μείγματα αέρα/μέσων και παρακολουθεί ότι τα μηχανήματα και οι εύκαμπτοι σωλήνες είναι σε καλή κατάσταση και λειτουργούν σωστά.

Υπάρχουν επίσης μειονεκτήματα με την ανατίναξη μέσων. Υπάρχει μεγαλύτερο κόστος σε σύγκριση με την χημική απογύμνωση λόγω του κόστους του δοχείου ανατίναξης, της ενοικίασης συμπιεστή, των ίδιων των μέσων και της μεγάλης ποσότητας που απαιτείται. Επίσης, απαιτούνται σανίδες περιπάτου, σκαλωσιές και τοποθέτηση σταδίων όπου, όπως και με τη χημική απογύμνωση, συνήθως αρκούν οι σκάλες. Και παρόλο που είναι ξηρή διαδικασία, δημιουργεί τεράστιες ποσότητες βαριάς σκόνης. Αυτή η σκόνη μπαίνει σε οτιδήποτε και σε οτιδήποτε βρίσκεται κοντά.

Κατά τη διάρκεια μιας ανακαίνισης στο σπίτι με χημική απογύμνωση, το νερό μπορεί να εισέλθει στο εσωτερικό του σπιτιού ανάμεσα από τους κορμούς, γύρω από τις γωνίες και τις οροφές και άλλες περιοχές που μπορεί να μην περιμένετε. Οπουδήποτε μπορεί να εισέλθει το νερό, το ίδιο και η σκόνη των μέσων. Σε αντίθεση με το νερό που θα τρέξει και μπορεί εύκολα να σκουπιστεί, η σκόνη των μέσων, από την άλλη πλευρά, εισχωρεί και μπορεί να κυκλοφορήσει σε όλο το σπίτι καλύπτοντας τα πάντα. Εάν έχετε έναν καλό εργολάβο, συνήθως θα επενδύουν τους εξωτερικούς τοίχους με πλαστικό που βοηθάει, αλλά ανάλογα με το πόσο καλή στεγανοποίηση χρησιμοποιείται, λίγη σκόνη θα βρεθεί στο τραπέζι της κουζίνας, στα ντουλάπια, στα έπιπλα και σε οποιεσδήποτε άλλες οριζόντιες επιφάνειες.

Ένα άλλο μειονέκτημα είναι το προφίλ που έχει μείνει στα κούτσουρα. Αυτό το προφίλ δημιουργείται όταν το μέσο χτυπά τον κόκκο του ξύλου. Ο κόκκος έχει μαλακά και σκληρά σημεία και τα πιο μαλακά σημεία θα αφαιρεθούν βαθύτερα από τα σκληρότερα σημεία αφήνοντας ένα προφίλ στο ξύλο. Αυτό μπορεί να είναι ένα πρόβλημα, ανάλογα με το φινίρισμα που χρησιμοποιείται, τον αριθμό των στρώσεων και την εμφάνιση που θέλετε. Ανάλογα με το είδος του ξύλου και τον χειριστή του media blast, ορισμένες αυλακώσεις που δημιουργούνται στους κορμούς ενδέχεται να πρέπει να τρίψουν με λείανση. Φροντίστε να το συζητήσετε με τον ανάδοχό σας προτού ξεκινήσει η ανακαίνιση του ξύλινου σπιτιού σας, ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις μετά την αφαίρεση της επίστρωσης και να μείνουν κορμοί με ένα βαθύ προφίλ που δεν περιμένατε να δείτε.

Τέλος, ίσως το μεγαλύτερο μειονέκτημα του media blasting είναι το γεγονός ότι χρησιμοποιείται όταν μπορεί να μην χρειάζεται καθόλου. Οι ιδιοκτήτες σπιτιών κορμού πληρώνουν για κάτι που δεν χρειάζονται. Εάν το ξύλινο σπίτι σας έχει το τυπικό λινέλαιο ba